Hareketini kuyruk milinden alan biçer patoz makinası mahsülü biçip taneyi saptan ayırıp aynı anda sapları saman haline getirerek daneyi üzerinde bulunan depoya samanı ise makinaya takılan saman römorkuna aktarmaktadır. 2 metre tabla büyüklüğüyle günde 25-30 dekar alan biçebilen biçer patoz makinası 70 bg ve üstü tüm traktörlerle rahatlıkla kullanılabilmektedir. 1600-1700 gazda çalışan 7-8 cm ye kadar biçebilen biçer patozun ürün kaybı sadece %2 %3 ile sınırlıdır. Söz konusu bu kayıpsa yere değil samana karışmaktadır. %25 ve alyı eğime sahip geniş çaplı alanlarda çalışabilen biçer patozun işlediği mahsülün kuru olması gerekmektedir. Biçer patozdan yüksek verim alınması ve muhtemel arızaları engellenebilmesi için günde 3 kez yağlama yapılması gerekmektedir.